Διαδικασία για τη ρύθμιση αυθαιρέτων βάσει του νόμου 4014/2011.

Κατηγορίες: Αυθαίρετα
Σχόλια: Χωρίς Σχόλια
Δημοσιευμένο σε: 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σε προηγούμενο άρθρο, αναφέρθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ρύθμιση αυθαιρέτων χρήσεων και κατασκευών βάσει του νόμου 4014/2011. Στη συνέχεια, θα γίνει μια επιγραμματική αναφορά σχετικά με την ανάλογη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο ιδιοκτήτης αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης που ενδιαφέρεται για την ρύθμισή της.
Έτσι, λοιπόν, η διαδικασία σε γενικές γραμμές είναι η εξής:

[Σημείωση 1/10/2011: Η διαδικασία έχει αλλάξει. Παρακαλούμε δείτε αυτό το άρθρο για τη νέα διαδικασία.]

 • Α. Πρώτη συνάντηση με ιδιοκτήτη για συζήτηση επί του αυθαιρέτου προς τακτοποίηση, διευκρίνιση σε ποια περίπτωση ανήκει και ποιά θα είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στην συνάντηση αυτή καλό θα είναι ο ιδιοκτήτης να προσκομίσει όσα από τα δικαιολογητικά έχει στην κατοχή του ήδη.
 • Β. 1) Στην περίπτωση που υπάρχει οικοδομική άδεια για το ακίνητο στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση, επίσκεψη μηχανικού στην αρμόδια πολεοδομία για επικυρωμένα αντίγραφα από το αρχείο της υπηρεσίας των εγγράφων-σχεδίων που αναφέρονται στο 6α, 7, ενώ 2) Στην περίπτωση που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια για το ακίνητο, επίσκεψη στην αρμόδια πολεοδομία για όρους δόμησης και λοιπές απαραίτητες πληροφορίες για την σύνταξη των δικαιολογητικών 6β,7 και 8.
 • Γ. Επίσκεψη ομάδας μηχανικών στο ακίνητο για αποτύπωση αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης και λήψη απαραίτητων στοιχείων για τη σύνταξη των δικαιολογητικών 4,5,8,10 και 11.
 • Δ. Σύνταξη σχεδίων και λοιπών δικαιολογητικών για την κατάθεση στην αρμόδια πολεοδομική αρχή.
 • Ε. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει για τα δικαιολογητικά της κατηγορίας 3 και 12 καθώς και για την επικύρωση σε αρμόδια δημόσια αρχή της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης (1 και 2).
 • ΣΤ. Πληρωμή παράβολου σε ΔΟΥ ή συμβεβλημένη τράπεζα (το ποσό αυτό αφαιρείται από το τελικό πρόστιμο, αλλά δεν επιστρέφεται από το κράτος στην περίπτωση μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας).
 • Ζ. Ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών.

Σημειώνουμε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας και ο τρόπος αποστολής του προστίμου στον ιδιοκτήτη διαφέρει ανάλογα με την Πολεοδομία στην οποία ανήκει το ακίνητο ή η χρήση και στην οποία έχουν κατατεθεί τα δικαιολογητικά. Επίσης, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της εμπλοκής του ΤΕΕ στην όλη διαδικασία, διαφοροποιώντας την ανάλογα. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να δώσει ο μηχανικός που θα αναλάβει να περαιώσει τη διαδιασία της ρύθμισης για λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

Σχετικά άρθρα

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Προσφατα σχολια
  Ακολουθειστε μας
  RSS  Καλωσήρθατε , σήμερα είναι Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022