Νόμος 4178/2013: Νομιμοποιήσεις με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, αυτόματη καταγραφή στις βάσεις δεδομένων των υπουργείων Οικονομικών, ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, Κτηματολογίου. (enet.gr)

Κατηγορίες: Αυθαίρετα
Σχόλια: Χωρίς Σχόλια
Δημοσιευμένο σε: 27 Αυγούστου 2013

Καλούνται να υπαχθούν στο νέο νόμο και οι 562.000 που εντάχθηκαν στο «νόμο Παπακωνσταντίνου». Διάρκειας 16 μηνών, καθώς αρχίζει από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 και θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014, θα είναι ο νέος κύκλος για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι ο «τελευταίος και φαρμακερός», αφού δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση αλλά θα επιχειρηθεί να μπει «κόκκινη γραμμή» στο φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης.

Η διασταύρωση των στοιχείων θα οδηγήσει και στον εντοπισμό των αδήλωτων αυθαιρέτων. Οι ιδιοκτήτες τους, που δεν θα μπουν στις ρυθμίσεις, θα έχουν πολλά προβλήματα.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, που τίθεται σε ισχύ τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο νέος κύκλος δηλώσεων αυθαιρέτων θα συνδυαστεί με την ταυτόχρονη καταγραφή των αυθαιρέτων σε τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, οι οποίες είναι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, του Κτηματολογίου και της ΔΕΗ.

Προβλέπεται να δημιουργηθεί πρώτη φορά στα χρονικά η δυνατότητα διασταυρώσεων στοιχείων ακινήτων, τόσο για πολεοδομικούς όσο και φορολογικούς σκοπούς. Η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων θα οδηγήσει και στον εντοπισμό των αδήλωτων αυθαιρέτων.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν θα μπουν στις ρυθμίσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης θα έχουν συνδυαστικά προβλήματα με την Εφορία, αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσουν τα προβλεπόμενα αυστηρά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που προβλέπει η οικιστική νομοθεσία για τα αυθαίρετα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν την αξία του ακινήτου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε επισήμως ότι «κατόπιν της ψήφισης του νέου νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης με αριθ. 4178/13 (ΦΕΚ 174/Α/13), το ΥΠΕΚΑ ενημερώνει ότι στις 2-9-13 θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του ΤΕΕ, οπότε και θα είναι δυνατή η υποβολή νέων δηλώσεων αυθαιρέτων στο νόμο 4178/13, η μεταφορά των δηλώσεων του ν. 4014/11 στο νέο νόμο μετά από σχετική αίτηση, καθώς και η εκτέλεση των λοιπών διαδικασιών της υπαγωγής που αφορούν τις πληρωμές και τη χορήγηση των αντίστοιχων βεβαιώσεων».

Για να ανοίξει η διαδικασία των νέων δηλώσεων αυθαιρέτων, πληροφορούμαστε από το ΥΠΕΚΑ ότι είναι στο τελικό στάδιο της κατάρτισής τους τρεις υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες αφορούν:

1) Τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας διαδικασίας, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος δηλώσεων του ΤΕΕ. Τα στοιχεία των δηλώσεων θα καταγράφονται αυτομάτως στο ΥΠΕΚΑ, στα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της «ταυτότητας του κτηρίου». Στην ίδια απόφαση αναφέρεται και χρέωση 20 λεπτών του ευρώ ανά δήλωση αυθαιρέτων υπέρ των τραπεζών, μέσω των οποίων καταβάλλονται τα παράβολα αυθαιρέτων.

2) Την εφαρμογή «δελτίου τρωτότητας ακινήτου», το οποίο θα συμπληρώνει σε ηλεκτρονική φόρμα ο μηχανικός μαζί με τη σχετική δήλωση νομιμοποίησης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μετά από έλεγχο για τη στατική επάρκεια του κτηρίου.

3) Τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων της «ταυτότητας του κτηρίου», που θα εγκατασταθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, και την ενιαία λειτουργία τους με τις αντίστοιχες βάσεις καταχώρισης και αποθήκευσης δεδομένων των ακινήτων της Κτηματολόγιο Α.Ε., της ΔΕΗ Α.Ε. και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική βάση του ΥΠΕΚΑ, τη λεγόμενη «ηλεκτρονική ταυτότητα» του κτηρίου, άμεσα θα καταγραφούν τα αυθαίρετα που θα δηλωθούν προς νομιμοποίηση. Επίσης από τις επόμενες εβδομάδες θα κινηθεί η διαδικασία να δηλώνονται τα ακίνητα σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων και σταδιακά σε βάθος δεκαετίας προβλέπεται καταγραφή συνολικά του κτηριοδομικού πλούτου της χώρας.

Δηλαδή η πολιτεία σταδιακά με την εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου θα αποκτήσει πλήρη έλεγχο της κατάστασης των ακινήτων, των πραγματικών επιφανειών και των χρήσεών τους, τόσο για τον εντοπισμό αυθαιρεσιών και πολεοδομικών υπερβάσεων όσο και για φορολογικούς σκοπούς.

Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, ενιαίας παρακολούθησης και διασταύρωσης των στοιχείων των ακινήτων, εντάσσεται η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη που προβλέπει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, γνωστή και ως Εντυπο Ε9 του οικονομικού έτους 2013, πρώτη φορά στα χρονικά, να καταχωρίζεται και ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφ’ όσον υπάρχει.

Οι κατηγορίες ιδιοκτητών και τα βήματα υπαγωγής στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης:

Η διαδικασία υπαγωγής στο νέο νόμο αφορά όσους δεν έχουν μέχρι τώρα δηλώσει το αυθαίρετό τους αλλά και όσους το δήλωσαν για να το θωρακίσουν, καθώς ο «νόμος Παπακωνσταντίνου» «κατεδαφίστηκε» από το ΣτΕ.

Οσοι δεν έχουν καταβάλει παράβολο, θα καταθέσουν νέο φάκελο από την αρχή, ενώ ο νέος νόμος προβλέπει συμψηφισμό και επιστροφή προστίμων για όσους κατέβαλαν περισσότερα χρήματα απ’ όσα απαιτούνται με τη νέα ρύθμιση. Αναλυτικά η διαδικασία υπαγωγής στο νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος (ν. 4178/2013) αφορά:

1) Πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες εντός και εκτός σχεδίου ακινήτων που ανηγέρθησαν τελείως αυθαίρετα, είτε με οικοδομική άδεια αλλά έχουν γίνει πολεοδομικές υπερβάσεις, οι οποίοι καλούνται να τα δηλώσουν πρώτη φορά και να τα νομιμοποιήσουν με πρόστιμο. Η νέα επιχείρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει εισπρακτικό στόχο να συγκεντρωθούν στα κρατικά ταμεία άνω των 5 δισ. ευρώ από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων.

Προβλέπεται νομιμοποίηση παλαιών κτισμάτων προ του 1975 με 500 ευρώ και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις άλλες κατηγορίες αυθαιρέτων, καθώς ισχύουν εκπτώσεις και ελκυστικά πρόστιμα που όσοι σπεύσουν να δηλώσουν το αυθαίρετό τους μέσα στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του νόμου, δηλαδή έως και το τέλος του Φεβρουαρίου 2014, θα αποπληρώσουν σε 102 δόσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε διάστημα 8,5 ετών. Σε αυτή την κατηγορία το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική τιμή, την παλαιότητα του ακινήτου και τη βαρύτητα της αυθαιρεσίας, ενώ η αμοιβή του μηχανικού διαμορφώνεται με ελεύθερη συμφωνία και κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ.

2) Συνολικά 562.263 είναι οι ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στον προηγούμενο νόμο (ν. 4014/2011), το γνωστό «νόμο Παπακωνσταντίνου».
Το ΥΠΕΚΑ καλεί και τους 562.263 ιδιοκτήτες να δηλώσουν υπαγωγή στο νέο νόμο, ώστε να είναι «θωρακισμένοι» σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής κατά της τακτοποίησης του αυθαιρέτου τους, καθώς ο «νόμος Παπακωνσταντίνου» έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας και εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να καθαρογραφεί και να τεθεί σε ισχύ η σχετική απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Ειδικότερα από τους 562.263 ιδιοκτήτες:

• Οι 389.659, που έχουν ήδη καταβάλει παράβολο και η διαδικασία εξόφλησης του προστίμου έχει ολοκληρωθεί είτε βρίσκεται σε εξέλιξη, καλούνται να υποβάλουν απλή δήλωση υπαγωγής στο νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ. Η δήλωση θα γίνει με απλή συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας μέσω του συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων, που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέσω μηχανικού, και το υπουργείο αναφέρει ότι θα έχει συμβολικό ή μηδενικό τίμημα, αφού πρόκειται για πολύ απλή διαδικασία.

• Για τις 172.572 δηλώσεις που έχουν γίνει με τον προηγούμενο «νόμο Παπακωνσταντίνου», το ΥΠΕΚΑ λέει ότι εφ’ όσον δεν έχει καταβληθεί το προβλεπόμενο παράβολο, ακόμη και εάν βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας, θεωρούνται μη υποβληθείσες και πρέπει να υποβληθούν ξανά από την αρχή, με το ανάλογο κόστος.

Πηγή: enet.gr

Σχετικά άρθρα

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Προσφατα σχολια
    Ακολουθειστε μας
    RSS    Καλωσήρθατε , σήμερα είναι Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022