Η οικονομική άποψη της ρύθμισης αυθαιρέτων με το νόμο 4014/2011: Ένα παράδειγμα.

Κατηγορίες: Αυθαίρετα
Ετικέτες: Χωρίς Ετικέτες
Σχόλια: Χωρίς Σχόλια
Δημοσιευμένο σε: 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: «Γιατί να προχωρήσω στη ρύθμιση του αυθαιρέτου μου και να μην κάνω τίποτα, ό,τι έκανα άλλωστε τόσα χρόνια;»

Η απάντηση σύμφωνα με το νέο νόμο 4014/2011 περί ρύθμισης αυθαιρέτων είναι ξεκάθαρη και είναι ισχυρή η προτροπή μας να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση για πολλούς και διαφόρους λόγους, όπως αυτοί έχουν αναλυθεί και σε προηγούμενο άρθρο μας

Σε αυτό όμως το άρθρο θα ασχοληθούμε από οικονομικής σκοπιάς με μία περίπτωση από τις αναρίθμητες περιπτώσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Αττική όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Έστω λοιπόν, ότι κάποιος είναι ιδιοκτήτης μίας ισόγειας οικοδομής 120 τ.μ. με 40 τ.μ. υπόγειο, η οποία κατασκευάστηκε το 1985 χωρίς άδεια και εκτός σχεδίου με τιμή ζώνης της περιοχής στα 900 ευρώ/τ.μ.

Η οικία αυτή είναι η κύρια και μοναδική κατοικία της οικογένειας του ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου περί ρύθμισης αυθαιρέτων, ο ιδιοκτήτης της θα κληθεί να πληρώσει στο κράτος αν προχωρήσει σε ρύθμιση του αυθαιρέτου του 20.563,20 ευρώ. Αν τα πληρώσει εφάπαξ (χωρίς δόσεις) θα έχει 20% έκπτωση (0,80 Χ 20.563,20 = 16.450,56 ευρώ τελικά μαζί με το παράβολο). Αν θελήσει να το πληρώσει σε 48 μηνιαίες δόσεις, δε θα δικαιούται έκπτωση και θα δώσει 1.000 ευρώ παράβολο αρχικά  και 407.57 ευρώ το μήνα. Έτσι, το ακίνητό του αφενός μεν θα είναι προστατευμένο από κατεδάφιση (αλλά και από μελλοντικά πρόστιμα), αφετέρου δε θα του δίνονται και δικαιώματα σε συμβολαιογραφικές πράξεις, δηλαδή θα μπορεί πλέον να το μεταβιβάσει πχ στα παιδιά του.

Αν όμως δεν προχωρήσει στη διαδικασία ρύθμισης, τότε το ακίνητό του απειλείται με κατεδάφιση, αλλά και με τσουχτερά πρόστιμα ο ίδιος. Ο νόμος προβλέπει για την περίπτωσή του το εξής πρόστιμο αν δεν προχωρήσει σε ρύθμιση: 43.200 ευρώ αν τον ανακαλύψουν (ή αν κάποιος τον καταγγείλει) συν 7.200 ευρώ το χρόνο (δηλαδή 600 ευρώ το μήνα) από τη χρήση μέχρι την αναπόφευκτη κατεδάφισή του (ήδη ο νόμος προβλέπει τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας με αυτόν τον σκοπό). Όπως είναι προφανές, ακόμα και αν αγνοήσουμε το διπλάσιο πρόστιμο που θα επιβληθεί εφάπαξ, το επιπλέον πρόστιμο ανά χρόνο (ανηγμένο ανά μήνα) θα είναι κι αυτό μεγαλύτερο της μηνιαίας ρύθμισης για να είναι καλυμμένος αν είχε προχωρήσει σε αυτήν!

Αν το καλοσκεφτεί βέβαια κανείς, η αξία της εν λόγω οικοδομής σε όρους πραγματικής αξίας στην αγορά, θα μπορούσε να είναι και δέκα φορές μεγαλύτερη από το όποιο πρόστιμο θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης για να ρυθμίσει την παρανομία του.

Σημείωση: Στα ανωτέρω ποσά ρύθμισης θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να υπολογίσει και την αμοιβή του μηχανικού που θα ασχοληθεί με τη διεκπεραίωση της υπόθεσής του.

Σχετικά άρθρα

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Προσφατα σχολια
    Ακολουθειστε μας
    RSS    Καλωσήρθατε , σήμερα είναι Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022